Transformers: Dark of the Moon (2011)

Regi: Michael Bay

Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Josh Duhamel, John Turturro

Då Decepticons såg ut att förlora kriget mot Autobots, skickade de ett skepp mot jorden med ett innehåll som skulle rädda deras ras. De amerikanska astronauter som upptäckte det kraschade skeppet på månen tystade ner händelsen i vad de trodde var mänsklighetens intresse. Men när hemligheten läcker ut vaknar den slumrande fienden och kriget mellan Autobots och Decepticons kan plötsligt få en helt annan utgång.


Efter att andra filmen hade premiär så fick Michael Bay mycket skit för att filmen var en väldans röra, och han tog åt sig kritiken och lovade att tredje filmen skulle bli bättre. Och han höll sitt löfte. Tredje filmen är en fröjd att beskåda. Aldrig har jag njutit så mycket som när robotarna nästan jämnar Chicago med marken. Herr Bay har ju alltid varit ruskigt snabb med klippen i sina filmer, och oftast så tycker jag det skadar filmen otroligt mycket. Som ex i andra filmen så fattar man knappt vad som händer på skärmen under all action som försigår. Men här, och tack vare 3D så har han i stort sett varit tvungen att ha längre tid mellan klippen. Och det är vackert att se, man hinner förstå, man hinner registrera vad man ser och man njuter när explosionerna avlöser varandra med metall som flyger åt alla håll.

Storyn känns bättre den här gången också. Karaktärsutveckling är något som Bay har svårt för i sina filmer har jag märkt och även här. Man får inte mycket information om personer eller vad som hänt mellan film två och tre. Trist. Men det vägs upp med sista akten, en timme lång destruktion av stan. Det sägs att filmens 3D ska vara i klass med Avatar. Nu har jag inte sett så väldans många 3D filmer, men av det lilla jag sett så kan jag intyga om att denna film har utan tvekan varit bäst på den fronten.

Tack och lov så var inte Megan Fox med, utan bruden som är med nu är Rosie Huntington-Whiteley, och redan vid första scenen kände jag att hon var ett så mycket bättre val än Fox. Det är dessutom en rad andra kändisar med, mer kända från TV världen. Patrick Dempsey och Alan Tudyk. Men dom är bra likaså. Frågan är hur man nu ska gå vidare OM det nu blir en fjärde film, och jag är rätt säker på den saken. Dock så har Bay sagt att han inte kommer att regissera fler. Men det återstår väl att se.

En episk science fiction film med explosioner utan dess like. Action scenerna är helt otroliga. En riktigt grabb film. Se den.. i 3D och NJUT. Kan starkt rekommendera att se den i Imax. Vilken upplevelse!!

Kuriosa: För att filma skydiving sekvensen, så satte Michael Bay fast kameror på hjälmarna så man kunde följa deras fall ner till Chicago.

8 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s