Paul (2011)

Regi: Greg Mottola

Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Jason Bateman

Simon Pegg och Nick Frost, återförenas i det komiska äventyret PAUL, där de spelar två sci fi-nördar som beger sig på en resa till Amerikas ufo-trakter. Väl där möter de en utomjording som tar dem med på en road trip som för alltid kommer att förändra deras liv.

De senaste 60 åren har en utomjording vid namn Paul levt på topphemlig militärbas. Av oklar anledning bestämmer han sig en dag för att fly och hoppar på den första bästa farkost på väg ut från stan, en hyrd husbil innehållandes Graeme Willy och Clive Gollings.

Jagade av FBI-agenter, börjar Graeme och Clive skissa på en flyktplan för att kunna återföra Paul till sitt moderskepp. Medan de två nördarna kämpar för att hjälpa sin utomjordiska vän, bidrar Paul med att förvandla två utstötta män från töntar till intergalaktiska hjältar.

Så var det dags för dessa herrar att göra en ny film. De har ju tidigare spelat tillsammans i Hot Fuzz och Shaun of the Dead som är helt underbara filmer. Dom är dock filmade i England med engelsk humor. I Paul så försöker de sig på amerikansk humor, och där faller det lite grand. Filmen är inte alls lika rolig som deras tidigare verk. Men den är inte heller helt dålig. Seth Rogen lånar sin röst till Paul och är perfekt i den rollen. Är man ett Seth fan så kommer man definitivt att gilla Paul, som den gräsrökande och svärande utomjordingen. Paul är Seth Rogen om han var en utomjording.

Paul är helt gjord av CGI och är helt klart övertygande (om man nu visste hur en utomjording skulle se ut), med detaljerade texturer på huden, speciellt ögonen. Filmen är en standard road movie egentligen, där vi får träffa på märkliga karaktärer under resans gång. Men den har också ett hjärta, precis som många komedier har idag. Paul är ganska underhållande, men den saknar det där hysteriskt roliga i sig. Visst den är rolig emellanåt och den lockar fram skratt här och var, men den saknar det där lilla extra. Men jag skulle gärna vilja se Pegg och Frost återigen göra en engelsk film med engelsk humor, det är vad dom kan bäst.

Detta är inte deras bästa alster, och det krävs lite att för att toppa Shaun of the Dead. Men den är inte den sämsta heller.

Kuriosa:När Pegg och Frost gjorde research inför filmen, så körde de samma rutt som Clive och Graeme gör i manuset. Under resan så stannade de till vid den faktiska “Little A’le’inn”, där de träffade en pratglad servitör och några aggresiva lokalbor. Mötet inspirerade dom att ta med detta i manuset.

7 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s