Jägarna 2 (2011)

Regi: Kjell Sundvall

Rolf Lassgård, Peter Stormare, Annika Nordin

Erik (Rolf Lassgård) är Rikskrims bästa förhörsledare. Ett brutalt mord på en ung kvinna tvingar honom att återvända till sina gamla hemtrakter och där jobba ihop med den motvillige polisen, Torsten (Peter Stormare). Det som först ser ut som en enkel mordhistoria visar sig snart ha både jägare och poliser inblandade och konflikten mellan Erik och Torsten fördjupas. När Erik upptäcker att hans egen brorson är inblandad utvecklas allt till en värre mardröm än han någonsin kunnat ana…

Så är vi här, 16 år efter första filmen, samma regissör och huvudrolls innehavare. Det är bra för kontinuiteten. Och det var kul att se Stormare i en svensk produktion, om lite ovant kanske. Men han är väldigt bra i rollen som Torsten. Man vet inte riktigt var man har honom i början av filmen, man känner att nåt inte står rätt till. Och Lassgård är tillbaka, och det syns att han har åldrats sen första filmen. Och man har även placerat in lite flashbacks från första filmen för att man ska få lite information om vad som hänt innan. Hade det inte vart för dom så hade man kunnat ta filmen som en fristående, vilket den i stort är nästan ändå.

Man har fått mycket bra foto ifrån den norrländska naturen, och det är bra fint uppe där. Jag tycker att Sundvall har lyckats ganska bra med intensiviteten som den bygger upp genom filmen, men jag blev lite besviken på själva slutet som nästan är som ett anti klimax. Filmen bygger upp en atmosfär, och när allt går åt helvete så vill man inget annat att skurken ska få så mycket skit som möjligt av protagonisten. Men det händer liksom inte. Precis som i Irene Huss filmerna så faller slutet ofta. Man vill ju se skurken dö en grym död, eftersom han tydligen förtjänar det. Men nejdå. Det är det som är lite tråkigt med svenska filmer, för man vågar inte ta det steget.

Men i övrigt så är det en bra film, och det är roligt att se Stormare och Lassgård agera mot varandra. Dock är den inte lika bra som första filmen, den når inte riktigt upp dit.

7 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s