I Spit on Your Grave (2010)

Regi: Steven R. Monroe

Sarah Butler, Jeff Branson, Andrew Howard

Jennifer Hills tar en paus från storstaden och hyr en stuga ute i skogen för att börja skriva på sin nya bok. Hennes närvaro i den lilla staden gör att en grupp män får upp ögonen för henne. De bryter sig in i stugan för att skrämma henne, men det hela urartar till en natt av misshandel, tortyr och våldtäkt. Jennifer blir lämnad att dö, men överlever mot alla odds. Och hon har bara en tanke i huvudet. Hämnd.

Så har jag sett den här som jag faktiskt väntat på. Dels för att originalet var totalförbjuden i Sverige när den kom i slutet av 70-talet. Det är en remake, och jag har ännu inte sett originalet, men vad jag läst och förstått så ska den vara riktigt bra i jämförelse. Men jag tyckte faktiskt den här inte var helt tokig. Dock är den jäkligt grafisk på sina ställen och våldtäktsscenen får en att nästan må illa, för den känns så pass verkligehestrogen. Men den har sina punkter då man sitter och undrar varför, tänkte inte spoila här, men det finns karaktärer som bara är där för en sak. Inte en tillstymmelse till förklaring till beteendet eller agerandet. Och sen så är det grymt förutsägande. Bara en sån sak som scenen precis i början av filmen, vid besinstationen, som ska sätta stämingen för resten av filmen. Likaså så finns det en redskapsbod som Jennifer gå in i, och man fattar direkt varför man har den scenen där. Har man sett filmer förut, så fattar man på en gång.

Detta är ingen skräckfilm i de ordets bemärkelse, utan en hämnd thriller i stort sett. Om jag nu tycker den här är bra, undra vad jag tycker om 1978-års version, som dels ska ha sämre skådespeleri och sådant.  Men det är hur som helst ett strongt initiativ av Sarah Butler att ta sig an den här rollen, som i stort sett skulle vara ett karriärs självmord. Det är en grym och äcklig film, men ur en god synvinkel. Visst, våldtäkt är grymt, brutalt och sadistisk på alla sätt och vis, och filmen visar verkligen dom punkterna. Det är så att man bara sitter och inväntar när antagonisterna faller en efter en, och när de väl händer så är det njutbart. Dock så hade man kanske kunnat gjort det lite mer realistisk än att göra lite Saw-tortyr av det hela.

Kuriosa: I början av filmen tankar Jennifer Hills bensin för totalt $19.78. Och 1978 är året då original filmen släpptes.

6 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s