How to Train Your Dragon (2010)

Regi: Dean DeBlois & Chris Sanders

Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera

DreamWorks Animations Draktränaren har blivit en succé bland såväl filmkritiker som publiken. Här kombineras eldsprutande action, storslagna äventyr och skratt till en fängslande och ovanlig historia. Hicke är en ung viking som trotsar traditionen när han blir vän med en av sina värsta fiender – en vildsint drake som han kallar Tandlöse. Tillsammans tvingas detta omaka par att kämpa mot alla odds för att rädda sina världar i denna “underbart roliga succé”!

Så äntligen har man sett den här, och wow vilken upplevelse. Inte trodde jag att den var så bra som den var, och vilken resa. DreamWorks har träffat en fullpoängare i princip. Efter att man sett den här kan man inte tro att dom har gjort bottennapp som Shrek 3 och Bee Movie. Det går verkligen upp och ned i kvalite med deras filmer. How to Train Your Dragon må vara rätt så förutsägbar, men det spelar ingen roll, för den är spännande trots allt. Animationerna är klara och färgglada, speciellt drakarna som man tydligen lagt ner lite tid på för att få så pass olika sorter. Toothless animationen påminner om Stitch i Lilo & Stitch, men det kanske inte är så konstigt då det är Chris Sanders tidigare skapelse. Ansikts animationerna för människorna är något som DreamWorks borde förbättra dock.

Rösterna fungerar perfekt i respektive roll, Gerard Butler som pappan Stoick, som man hör direkt att det är han. Jay Baruchel, som vi såg i Sorcerer’s Apprentice fungerar riktigt bra också. Man har gjort ett klokt val att INTE ge röster till drakarna, det skulle nog fördärvat filmen. Men som det är nu så är det en klockren film. Som jag skrev tidigare så är den riktigt bra, även om den är förutsägbar. Även humorn har en bra ton i sig, inte överdriven eller fjantig på något sätt. 3D vet jag dock ingenting om, men den var säkerligen bra på sina ställen.

Så en bra och enkel story, med snygga och färgglada animationer, och en skön känsla genom hela filmen. Kan inget annat än att rekommendera den här filmen.

Kuriosa: Ljuden som Toothless ger ifrån sig är en blandning av olika ljud, inklusive Randy Thoms (Supervising Sound Designer) röst, elefanter, hästar, tigrar och till och med tam katter.

8 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s