Seeking Justice (2011)

Regi: Roger Donaldson

Nicholas Cage, January Jones, Guy Pearce

Efter att Nicks (Nicolas Cage) fru fallit offer för ett brutalt överfall, kontaktas han av den mystiske Simon (Guy Pearce) som erbjuder sig att utplåna gärningsmannen. I gengäld ska Nick vid ett senare tillfälle göra Simon en liten tjänst. Snart, men inte snart nog, inser han hur illa ute han är.

Roger Donaldson senaste alster, och i och med att hans namn står på regi stolen så kan man räkna med att det blir en hyffsad bra film till en väldigt bra sådan. Han har många bra filmer bakom sig, och kan hantera action med god hand, t.ex den äldre No Way Out med Costner till den mer nyare The Bank Job med Statham. Nu har han slagit sig ihop med Cage inför Seeking Justice.

Cage har haft en karriär som en berg och dalbana, och på senare år har han väl inte riktigt varit på topp. Oftast så spelar han hårda roller och hans karaktärer vet oftast hur man ska ta sig ur kniviga situationer. Här spelar han en skollärare vars fru råkar bli ett offer för en våldtäkt, och hans alldagliga karaktär vet inte riktigt var han ska ta vägen. En del handlingar som han gör längre in i filmen kan kännas motstridiga, så jag undrar om det beror på ett halvtaskigt manus. Eller om det beror på eventuella ändringar som gjorde i sista sekund.

Sen har vi Guy Pearce som filmens skurk. Han är riktigt bra, men jag stör på att man har valt att hålla hans karaktär ensidig. Man vet i princip ingenting om honom. Kanske är det medvetet gjort för att han ska kännas mer skrämmande. Men han spelar bra trots det, och lyckas balansera charm och illvilja mycket väl, speciellt i första halvan av filmen. Och det är den delen av filmen som är den bättre och mer spännande. January Jones är lika vacker som vanligt och hon lyckas väl med att spela Cages fru som blir våldtagen, och hantera de inre skador som följer efter en sån incident.

Jag hade gärna velat sett lite mer om den här gruppen som Pearce karaktär representerar och som är den centrala delen i filmen. Gruppen som tar hand om staden efter stormen Katrina och som använder sig av vanligt folk för att göra deras skitjobb. Och det är lite synd att man inte har givit mer utrymme till Harold Perrineau (Lost) och Jennifer Carpenter (Dexter).

Seeking Justice var faktiskt en positiv överraskning och utan tvekan en av de bättre Cage filmer som kommit på senare år, och Donaldson har en god hand i regiarbetet. Och det är film jag kan rekommendera.

7 / 10

 

Leave a comment