Curse of Chucky (2013)

curse of chucky_1

Regi: Don Mancini

Fiona Dourif, Danielle Bisutti, Summer H. Howell, Brad Dourif

Nio år har gått sedan vi sist såg Chucky i “Seed of Chucky” som var mer komedi än skräck. Med den sjätte filmen, så tar nu skaparen av Chucky, Don Mancini, ett par steg tillbaka och går tillbaka till rötterna, nämligen skräck. Det är ett välkommet steg. De senaste filmerna har som sagt varit mer åt det komiska hållet. Visst det finns en del komiska inslag även här, men i helhet så är atmosfären mer lik första filmen. Tittarna påminns återigen att den till synes oskyldiga barn dockan är besatt av den djävulske seriemördaren Charles Lee Ray. Med ett nästan perfekt foto så lyckas Mancini nå tillbaka till den mörka, illavarslande mystiken och spänningen som saknas i serien sedan den gick mot den komiska vägen.

curse of chucky_2

Chucky (Brad Dourif – röst) anländer i en stor pappersinlindad box till ett stort hus som bebos av rullstolsbundna Nica (Fiona Dourif, dotter till Brad) och hennes mor Sarah. Vem som skickade paketet blir en gissnings lek under hela filmen, speciellt när den över beskyddande modern blir knivhuggen i bröstet samma kväll. Svaren till dessa frågor kommer i slutet av filmen, och det är en trevlig liten twist som knyter samman till original filmen, Child’s Play. Chuckys återkomst för ju med sig det vanliga elakheterna med att viljan att besitta ett barns kropp. Och i detta fall så är det Alice, som är Nica’s lilla systerdotter. Hon är med för att begrava sin mormor och är med sin högdragna mor Barb, hennes pappa och deras barnvakt Jill. Låt massakern börja.

curse of chucky_3

Denna senaste del i Chucky serien är den enda som släppts direkt på dvd, och är inte dålig för det. Tvärtom, det markerar Chuckys galna återkomst till det makabra. Även om Mancini i stort sett hållit sig borta från den satiriska fånigheten som vart med i tidigare filmer, så har inte helt och hållet tagit bort det från denna historia. Chucky kan fortfarande inte hjälpa att lägga ett par sköna och helt olämpliga repliker, och vissa är helt klockrena. Typiskt Chucky, och det är de som gör honom till en skön karaktär. Dödsfallen är i vanlig ordning överdrivna och goriga. I releasen jag fick så var det ingen scen efter slut texterna, men det ska finnas enligt uppgifter, och finns på YouTube om inte annat. Nu hoppas jag att Mancini lyckas behålla atmosfären i kommande filmer, och inte låter det bli för komiskt som förut.

Kuriosa: Enligt Brad Dourif, så bar han en peruk och massivt med make-up för att få honom att se ut som han gjorde för 25 år sen i original filmen, Child’s Play. Ljuset var också en viktig faktor.

6 / 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s